KVH hranol – moderné riešenie pre drevostavby s vysokou kvalitou

23. 11. 2020 / M-House

KVH hranol – moderné riešenie pre drevostavby s vysokou kvalitou

Nie sú drevostavby ako drevostavby. Finálna kvalita nezáleží len od šikovnosti majstrov ale najmä detailov a od kvality použitých materiálov. Tak ako v každej oblasti, tak aj pri drevostavbách prebieha neustály vývoj materiálov, ktorého hlavnou úlohou je zvyšovanie kvality materiálov. Výnimkou nie je ani drevo ako konštrukčný stavebný materiál.


Konstruktionvollholz (KVH) – konštrukčné masívne drevo je certifikované stavebné rezivo, ktoré je vyrábané spravidla zo smrekového dreva a odlišuje sa od obyčajného reziva vo viacerých faktoroch. Medzi hlavné výhody patria presné rozmery materiálu, estetický vzhľad a vďaka dĺžkovému nadpájaniu zubovitým spojom a vymanipulovaniu chýb aj lepšia finálna kvalita materiálu. Okrem toho je materiál vďaka sušeniu na vlhkosť 15% (+/- 3%) aj tvarovo stály, nekrúti sa a nepraská čo je pri použití v konštrukciách veľmi dôležité. Sušenie materiálu zároveň spĺňa dôležitú úlohu technickej ochrany keďže drevo už neobsahuje vlhkosť potrebnú pre život škodcov. Vďaka technickej ochrane je možné vynechať chemickú ochranu, čím prispievame k ďalšiemu šetreniu životného prostredia.





Konštrukčné masívne drevo KVH je vyrábané podľa účelu použitia v dvoch rôznych kvalitách. Prvou z nich je pohľadová kvalita, ak chcete mať drevené prvky priznané, alebo nepohľadová kvalita ak budú prvky zabudované v konštrukcií a teda nie je na ne kladená vysoká estetická požiadavka na farebnosť, stav hŕč alebo smolníkov.





Ako dokážeme premeniť bežné rezivo na “kávéháčko”?


Prvým krokom je sušenie reziva na predpísanú 15% (+/- 3% tolerancia) vlhkosť. Po vysušení je rezivo štvorstranne hobľované na presný rozmer a následne sú odstránené všetky chyby dreva alebo nežiadúce vady ako napríklad vypadavé hrče alebo trhliny, ktoré by narúšali predpísanú normovú kvalitu výrobku. Takto spracované rezivo ma na svojich koncoch vyfrézovaný zubový spoj (tzv. Cink), do ktorého sa následne nanesie lepidlo a pomocou tlaku sa jednotlivé kusy pozdĺžne spájajú. Vďaka tomuto postupu vznikne vysušený, hobľovaný hranol vysokej akosti v dĺžkach, ktoré nie sú limitované dĺžkou guľatiny. Najčastejšie sa kvôli transportu vyrába KVH hranol v dĺžke 13 metrov a najčastejšia pevnostná trieda je C24, čo znamená že materiál má pevnosť v ohybe 24 MPa.





KVH hranoly sa bežne vyrábajú do prierezu 100 x 240 mm. Pri väčších prierezoch môže materiál aj napriek vysušenému stavu praskať alebo sa krútiť. Pre väčšie dimenzie sa preto používajú napríklad hranoly DUO/TRIO, čo sú už podľa názvu zlepené dva alebo tri KVH hranoly. V prípade, že je požiadavka na dimenziu prvkov väčšia ako 240 x 240 mm, tak sa používajú BSH (Brettschichtholz) hranoly. BSH je označenie pre viacvrstvové lepené lamelové drevo alebo lepené vrstvené hranoly.




V porovnaní s bežným rezivom z píly má síce KVH vyššiu cenu, no kvalitatívne ide o materiál s diametrálne lepšími vlastnosťami. Keď už vieme čo sa skrýva pod označením KVH a aké sú výhody tohto materiálu, stavali by ste svoj drevodom z bežného reziva z píly, alebo by ste sa rozhodli pre “kávéháčko”?






Okolo stavieb z dreva sa šíri mnoho mýtov. Ak váhate či si vybrať drevostavbu, môže vám pomôcť náš článok 

Vyvrátili sme 10 mýtov o stavbách z dreva